Migros Smart Uzun Dönem Staj Programı

Samet Kemal Ozdemir
7 min readSep 26, 2022

Selamlarrrr Bu yazımda size Migros Smart uzun dönem staj programındaki giriş aşamalarını ve 11 aylık Migros deneyimimi sizinle paylaşıcam. Bu yazıyı yazmamdaki en önemli sebep, Smart staj programını araştırırken internette genel bilgiyi bulabilmiş ancak süreç ve deneyim bilgisi bulamamış olmam. Eğer sizde aynı durumdaysanız merak etmeyin bu yazıda birçok soru işareti kaybolacak. Hadi başlayalım !!!

Genel Kısa Bilgi

Migros Smart staj programında 8 aylık uzun dönem bir staj yapılıyor. Ağırlıklı olarak 4. sınıflar kabul ediliyor. Beğendikleri kişiler ile mezuniyet sonrası işe devam edilmesi için ancak ben 3. sınıfta kabul edildim. 3.sınıfsanız başvuru yapın. Bu stajı haftada 3 gün İstanbul’daysanız ofise gelerek yada hibrit, değilseniz remote olarak yapabiliyorsunuz. Ben İzmir de okuduğum için Remote olarak yapmama izin verdiler. Yani başvuru yaparken İstanbul dışı olsanız bile başvuru yapın arkadaşlar. Bu programda stajınız proje üstünde çalışarak geçiyor. Staj projenizi Technical Manager’ınız size verebilir yada kendiniz seçebilirsiniz. Bu arada maaşı tam söyleyemem ama bir stajyer için gerçekten iyi bir ücret veriliyor :)

Adım 1 — Başvuru

Şimdi Smart staj programını gördünüz ve özellikle IT alanındaki arkadaşlarım ”Migros bir perakende şirketi teknoloji geliştiriyor mu? ben ne yapıcam ??” diyebilirler. Bende başvuru yaparken biraz çekinceyle başvurdum. Ancak çalışmaya başlayınca gördüm ki Migros da sürekli yeni projeler üstünde çalışılıyor. Her takım kendi alanında, sektörün ortalamasının üstünde birçok projeye imza atıyor. Bu yüzden “Kendimi burada geliştirebilir miyim ? Gerçek dünya sorunlarını çözecek/katkı sağlayacak işler yapıcak mıyım ? ” sorularının cevabı EVET !!! .

Programa başvuru yapmaya karar verdiniz ve başvurdunuz. Tebrikler !! 5 adımdan ilkini geçtiniz. Ancak burada bütün hesaplarınız inceleniyor. Linkedin, Github (yazılımcıysanız), kendi siteniz, Medium, Youtube… Özellikle güçlü bir Linkedin profili ve aktif paylaşım yapmak sizi direkt öne çıkarır.

Adım 2 - Genel Yetenek Testi

Başvurunuzu yaptıktan sonra güçlü bir CV’niz varsa CV elemesini kolayca geçiyorsunuz. Bu noktada size bilgilendirme mail’i geliyor. Mail içinde online Genel yetenek testi de var. Genel yetenek testinde sözel ve sayısal yetkinliğiniz ölçtükleri Türkçe, Matematik ve IQ sorularının benzeri şekilli sorular var. Soruların zorluğu orta-kolay arkadaşlar ancak bu noktada biraz hızlı olmalısınız çünkü süre biraz kısa.

Adım 3 - Kişilik Testi

Genel yetenek testini çözdükten 1–2 hafta içinde bilgilendirme maili geliyor. Eğer başarıyla geçtiyseniz içinde online kişilik testini bulacaksınız :) Kişilik testini çözerken sadece kendiniz nasıl biriyseniz öyle işaretleyin. Yargılarınızı farklı bir insanmış gibi vermeyin. Böyle bir şey yaparsanız sadece kendinizi kandırırsınız.

Adım 4 — İK mülakatı

Evetttt işte şimdi istediğimiz noktaya geldik. Şaka bi yana, bence bu programa kabul almak için en kritik aşama İK ile yapacağınız online mülakat. Her mülakata olduğu gibi kendinizi çok iyi ifade etmeniz gerekiyor. Bu mülakata çok iyi hazırlanın. İnternetten klasik mülakat sorularını çokça çalışın, kendinizi kendinize anlatın. Birçok şirket ile mülakat yapmak sizin hatalarınızı görmeniz ve kendinizi geliştirmek için harika bir yol bence. Mülakatta ortamın durumuna ve mizah seviyenize bağlı olarak küçük bir espiride yapabilirsiniz. Ben mi ? tabikide espiri yaptım ve gülündü arkadaşlar. Ben mülakatımı sevgili IT İK Head’i Aysun Yeşilcan ile yapmıştım. Kendisi çok profesyonel , sıcakkanlı ve mülakat sürecini iyi yöneten birisi. Süreç hakkında sorularınızı Linkedin üstünden kendisine de iletebilirsiniz.

Adım 5- Teknik Mülakat

İK mülakatını geçmişseniz tebrikler !!!. Şimdi son aşama olan teknik mülakatta çalışacağınız takımdaki Technical Manager’ınız ve Direktörünüz ile mülakat yapıyorsunuz. Kendinizi onlara tanıtıyorsunuz. Şuana kadar yaptığınız, üstünde çalıştığınız projeleri ve kendinizi geliştirdiğiniz alanı anlatıyorsunuz. Benim mülakatımda okulda yaptığım önemli projeler (ödev değil !!!) ve kendi boş zamanımda yaptığım projeleri buna bağlı olarak kullandığım architecture, design pattern, best practise bahsettim. Kendileri de benim hakkımda birkaç soru sorduktan sonra kabul edildiğimi söylediler.

Bu noktada eğer siz zaten ortalama üstüyseniz, kendinizi teknik anlamda geliştirmek için çaba gösteriyosanız bu mülakatı kolayca geçiyorsunuz.

Mülakatlarda sınıfınız, not ortalamanız sorulmuyor. Bunlar önemli değil çünkü. Önemli olan kendinizi iyi ifade etmeniz ve size verilecek işi yapabilecek düzeyde olduğunuzu karşı tarafa iletmeniz

Sonuç ?

Eğer kabul edildiyseniz Tebrikler artık bir Smarter’sınız !!! Benim girdiğim 2021–2022 yılı Smart staj programına yaklaşık 6000 başvuru arasından 84 kişi alınmıştı. Bunlardan biride sizsiniz demektir. (Bunun yaklaşık 40 kişisi IT’idi.)

Eğer herhangi bir aşamada elendiyseniz dünyanın sonu değil, hatanızı öğrenin ve kendinizi bir sonraki mülakat için geliştirin :)

Bütün aşamaları geçtim Şimdi ?

İK’da çalışan arkadaşlar sizinle iletişime geçip kişisel bilgilerinizi ve birçok bilgi talep ediyor. Bunları ilettikten sonra size hoşgeldin paketi yollanıyor.(Evet pc dahil arkadaşlar)

Migros Smart Hoşgeldin Paketi

Birkaç oryantasyon etkinliği yapılıyor. Size Migros kültürünü ve bakış açısı anlatılıyor. Bunlar bittikten sonra takımınıza katılıyorsunuz. Ben ödeme sistemleri AR-GE takımına katıldım. Takımda sizi çok sıcak bir karşılama bekliyor olucak. Migros içinde size stajyer gibi değil gerçek bir çalışan gibi değer veriyolar. Bunu hisediyorsunuz.

Önemli Dip Not

Atandığınız takımdaki insaların yetkinlikleri sizin alanınızdan farklı olabiliyor. Örneğin ben Bilgisayar Mühendisliği okuyorum ancak takımımda bilgisayar mühendisi, kod yazan biri yoktu. Diğer takımlarda olabilir. Bu biraz rastgele oluyor. Burada hedeflenen kendi projenizi kendiniz yönetmeniz. Ben geliştirdiğim mobil uygulama için 0'dan kendi kendime Kotlin öğrenerek yaptım. Bunu bilerek başvuru yapın lütfen

Ödeme sistemleri technical manager Sonat bey İzmir’de bulunduğu için benim için avantajlı oldu. Kendisiyle İzmirde birçok kez buluştuk. İlk 1 ay ortama ısındıktan sonra yapacağınız proje için technical manager’ım ile konuşarak gerçekten Migros’a katkı sağlamak istediğimi, sorumluluk almak istediğimi, gerçek dünya sorunlarına çözüm aramak istediğimi söyledim. Bu yüzden büyük bir proje verildi. Projeyi şuan açıklayamıyorum çünkü yakında pilot’a çıkabilir ancak arkadaşlarıma anlattığımda “Bu projeyi tek başına nasıl sana verdiler ?” diyecek kadar büyüktü.

Projenizi yaparken ihtiyacınız olan bilgiler için insanlarla iletişim kurduğunuzda herkes size yardımcı olmak istiyor. Size yaklaşımları sizi rahat hissetiriyor. Burada herhangi bir toplantı da yada mail de stajyer olduğumu hissetmedim. Her zaman tam zamanlı bir çalışanmış gibi davranıldı.

Not

Şimdi bir de kritik süreçlerden biri Vize ve Final zamanları. Bu zamanlarda çok rahat davranıyorlar. Yani “benim vizem var 1 hafta çalışmam lazım” dediğimde herkes ilk olarak okul önemli diyor ve direkt izin veriyorlar. Bu yüzden “haftalık 3 gün nasıl çalışıcam okulla beraber ?” diyenler varsa çok rahat çalışılıyor arkadaşlar.

Proje bana verildi ve ben bütün proje kurgusunu, sistem design, kullanacağım yapıları ve Design pattern’ları kendim belirledim. Olabildiğince profesyonel bir uygulama nasıl yapılıyorsa aynı şekilde yapmaya çalıştım. Tabiki de şuan senior bir yazılımcı baksa çok daha iyi yapabilir ancak ben yapabileceğimin en iyisini yaptığımı düşünüyorum. Çünkü her gün yeni bir bilgi öğrenmeye çalıştım. Her gün projeyi bir ileri noktaya taşımak için saatlerce araştırma yaptım. Bir probleme çözüm bulduğumda ilk yaptığım çözümü değil en verimli çalışan çözümü uyguladım. Arkadaşlar ben bu proje için gerçekten çok çalıştım ve bana çok şey kattı.

Ofis

Bu arada ofisten bahsediyim biraz size. Ofis Ataşehirde 3M Migros’un hemen yanında. 8 katlı ofisin en alt katında yemekhane, test ofisi, Migros-Up gibi alanlar var. Yemekhanesi harika arkadaşlar. Öğle yemekleriniz 10 numara geçiyor.

B3 (En alt kat)
Yemekhane
Test Ofisi

Bunun haricinde ofis ortamı aslında birçok şirkettekiyle aynı açık ofis. Ekstra olarak Direktörünüz de açık ofise dahil :) Her katta çay/kahve gibi içecekleri alabildiğiniz küçük mutfak alanları bulunuyor.

Lobi
Kat 3 IT’deki bir takım alanı

8. ayın sonunda çalıştığınız projenin sunumu oluyor. Bu zamana kadar yaptığınız işleri anlatıyorsunuz ve projenizin durumunu sunuyorsunuz. Bu noktada bazı projeler bitmemişte olabiliyor. Ben sunarken projem MVP tamamlanmış durumdaydı. Bu sunumlardan sonra aslında uzun dönem staj programını tamamlamış oluyorsunuz. Bundan sonra beğendikleri kişiler ile devam etmek istiyorlar.

Son Not

Üstünde çalıştığım projeyi yaz boyunca da geliştirdim. Projenin son halini Migros CTO’su Kerim Tatlıcı ve IT direktörümüz Atilla Övündür’e sundum. Projeyi çoookkk beğendiler. Projeyi yakın gelecekte canlıya almak için plan yapacağız. Stajyerken şirkete bu kadar katkı vermek mükemmel bir his

Last Words…

Şimdi buraya kadar okuyan arkadaşların zaten kafasında bir düşünce oluşmuştur ancak derseniz ki “Samet sen bu 11 ayda deneyimlediğini yeniden yaşayacağını bilsen bu programa başvurur musun ?başvururum arkadaşlar. Size gerçek bir iş deneyimi kazandırıp, değerinizin bilinmesi güzel bir şey.

Son olarak, her yardıma ihtiyacım olduğunda yardımıma koşan, her işimde yanımda olan çok sevdiğim Mustafa Taşocak abime, isteklerimi hiç kırmayan, konuşma arkadaşım Tuğba Demircioğlu ablama, engelleri kaldıran ve fikirlerime önem veren Sonat Soysal beye, teknik konular kadar farklı konularda konuşabildiğim Cüney Yılmaz abime, her zaman samimi, sıcakkanlı Merve Köksoy ablama çoooookkkk teşekkür ediyorum. Ödeme sistemleri takımı siz olduğunuz için çok güçlü ve çok güzel.

Umarım faydalı olabilmişimdir. Başka bir yazıda görüşmek üzere !!!

--

--